Tento druh kynutého těsta má výhodu v tom, že díky použitému oleji jsou koláče dlouho vláčné a brzy neoschnou. Plněné tvarohem, mákem nebo povidly je pekla moje babička (říkala jim buchty) a přestože maminka byla vyhlášenou pekařkou a její koláče byly výborné, tyto , pečené v troubě tradičního sporáku nám jako děckám chutnaly nejvíc. Proto jsem tuto tradici převzala a přestože mám elektrickou, horovzdušnou troubou, příliš si s babiččinými nezadají. Těsto používám na koláče, kynutý závin i kynuté ovocné koláče (táč). Největší oblibu si však u vnuků (zejména u Vojty) získaly "třívrstvé" koláče. Podělím se s vámi o postup, abych ,"až tady nebudu" ,někdo po mně tuto štafetu převzal.
Suroviny:
Suroviny:
- 1/4 l mléka
- 500 g hladké mouky (já přidávám trošku polohrubé)
- 2 žloutky
- 80 g cukru (asi 10 kostek)
- 50 g kvasnic
- 1,5 dl oleje
- 1 vajíčko na potření
Drobenka (posypátko):
polohrubá mouka, máslo, mletý cukr, vanilkový cukr
Tvarohová náplň:
350 - 400 g měkkého tvarohu (raději používám 2 kostky)
1-2 žloutky (podle množství tvarohu)
moučkový cukr
trošku rumu (nemusí být)
citronová kůra
rozinky
Povidlová nápň:
Jako náplň použijeme povidla neředěná, na ozdobění koláče zředíme troškou horké vody, aby se lépe roztírala.
Maková náplň:
Mletý mák spaříme v tročce mléka, přidáme trošku rumu (nemusí být), případně mleté piškoty (pokud dáváme jako náplň, nikoliv nahoru, aby náplň nevytékala).
Postup:
- Připravíme kvásek z menšího množství vlažného mléka, droždí, cukru a mouky a necháme kvásek vykynout.
- Do zadělávací mísy dáme část mouky, část mléka, přidáme olej, žloutky a vykynutý kvásek.
- Postupně přidáváme mouku a mléko a zpracováváme vařečkou, až vznikne jemné těsto, které se nelepí na vařečku.
- Těsto dáme na teplé místo pod utěrkou vykynout cca 1 hodinu.
- Po vykynutí koláče vykrajujeme lžičkou (pokud chceme koláčky malé, tak kávovou lžičkou, třístupňové koláče však dělám větší, proto vykrajuji polévkovou lžicí.
- Na vále z těsta tvoříme placičky.
- Tvarohovou náplň připravíme rozmícháním tvarohu (můžeme přes čistou utěrku vymačkat přebytečnou vodu, aby tvaroh z těsta nevytékal), žloutku, moučkového cukru dle chuti, případně trošky rumu.
- Tvarohovou náplň klademe v hrudkách na placičky, na každou hrudku dáme 3-4 hrozinky.
- Uzavřeme do buchtiček a uzavřenou stranou klademe na plech pokrytý pečícím papírem.
- Na plechu koláčky uprostřed mírně promáčkneme a na promáčknutém místě potřeme povidly nebo makovou náplní (jak kdo má rád).
- Vršek koláče posypeme drobenkou.
- Koláče (kromě již ozdobeného vršku) kolem dokola potřeme vejcem rozšlehaným v trošce mléka (nemusí být, ale takto jsou po upečení hezky lesklé).
- Koláče necháme na plechu ještě chvíli nakynout a pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut (až se zbarví do zlatova a nádherně voní).
Jinak jde koláčky připravovat i malé, plněné tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplní (tzv. svatební). Kulaté bývají s tvarohovou náplní, ve tvaru květinky zase povidlové . Ty tvoříme z kulatých, nastříháním paprskovitě do středu. Makové nebo ořechové koláčky můžeme tvořit ve tvaru rohlíčku nebo oválku, který nahoře několikrát nastřihneme.
5 komentářů:
Třívrstvé olejové koláče.
Dělala jsem je, jsou výborné.A ještě mě zaujaly rady - květinkové a ty nastřihávané koláčky a rohlíčky a oválky.Příště vyzkouším.Díky za rady.F.
Použila jsem recept na těsto, a rozprostřela na plech jako táč, na těsto jsem pak dala broskve (tvaroh ani povidla jsem bohužel neměla) a drobenku. Koláč byl opravdu výborný. Díky za recept na výborné těsto!!!!!!
musím poděkovat za výborný recept,udělala jsem švestkový a malé makové buchtičky,těsto je nadýchané ,křehké i další dny,dávam jedničku s hvězdičkou Hanka
Koláčky z olejového těsta již dělám velmi dlouho, mám recept od mojí maminky. Ženila jsem 2 syny a každému jsem napekla svatebních koláčů ze 4 kg mouky, neměly chybu a jsou rozhodně lepší než máslové. Posýpku dávám tím způsobem, že koláček vezmu, namočím do rozpuštěného másla a potom ho namáčím v drobence. Vypadají velmi pěkně a jsou jeden jako druhý. Drobenka nepadá. Všem doporučuji vyzkoušet.
Výborný recept, pekla jsem teď na Velikonoce a po koláčích se jen zaprášilo. Doporučuji všem a autorce receptu děkuji!
Okomentovat