Tento recept jsem získala před loňskými Vánocemi od Zlatky a hned jsem ho vyzkoušela, abych spotřebovala vaječné bílky, které se už nějakou dobu v ledničce tetelily a čekaly na nějaké smysluplné využití. Recept je fakt jednoduchý a pro mne, která si nepotrpí na přeslazené cukroví plněné máslovými krémy, obzvlášť vhodný. Nepominutelná je také skutečnost, že se mi lupínky hned napoprvé povedly.
Suroviny:
- 4 vaječné bílky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g hladké mouky
- 100 g mandlí
Postup:
- Z bílků ušleháme pevný sníh.
- Do ušlehaného sněhu zašleháme moučkový cukr.
- Do sněhové hmoty postupně přidáváme hladkou mouku.
- Poté vmícháme do hmoty celé, neloupané mandle.
- Formu - srnčí hřbet - vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Těsto dáme do formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut.
- Po upečení ponecháme ve formě do druhého dne.
- Druhý den upečený korpus vyklopíme z formy a nakrájíme ostrým nožem na tenké lupínky.
- Nakrájené lupínky rozložíme na plech a dáme do trouby dosušit.
- Lupínky jsou po usušení křupavé, je proto třeba uskladnit lupínky v krabici na suchém místě, aby nenavlhly.
Žádné komentáře:
Okomentovat