úterý 1. dubna 2008

Mandlové lupínky

Tento recept jsem získala před loňskými Vánocemi od Zlatky a hned jsem ho vyzkoušela, abych spotřebovala vaječné bílky, které se už nějakou dobu v ledničce tetelily a čekaly na nějaké smysluplné využití. Recept je fakt jednoduchý a pro mne, která si nepotrpí na přeslazené cukroví plněné máslovými krémy, obzvlášť vhodný. Nepominutelná je také skutečnost, že se mi lupínky hned napoprvé povedly.

Suroviny:

  • 4 vaječné bílky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mandlí


Postup:

  1. Z bílků ušleháme pevný sníh.
  2. Do ušlehaného sněhu zašleháme moučkový cukr.
  3. Do sněhové hmoty postupně přidáváme hladkou mouku.
  4. Poté vmícháme do hmoty celé, neloupané mandle.
  5. Formu - srnčí hřbet - vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  6. Těsto dáme do formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut.
  7. Po upečení ponecháme ve formě do druhého dne.
  8. Druhý den upečený korpus vyklopíme z formy a nakrájíme ostrým nožem na tenké lupínky.
  9. Nakrájené lupínky rozložíme na plech a dáme do trouby dosušit.
  10. Lupínky jsou po usušení křupavé, je proto třeba uskladnit lupínky v krabici na suchém místě, aby nenavlhly.

Žádné komentáře: