pátek 4. dubna 2008

Kuře s jogurtem

Toto kuře jsme ochutnali již před několika lety u Galů v Líbeznicích , Míra je totiž velký gurmán a kromě obliby v konzumaci také velice rád vaří. Jeho recepty bývají netradiční, inspirované zejména cizokrajnou kuchyní (toto kuře kuchyní indickou). Postup se jeví poměrně časově náročný (na rozdíl od kuřete "vraženého na pekáč"), ale výsledek stojí za to. Mne na této krmi nadchla příloha - jogurtové placky. Moc jsem si je oblíbila a dělám je jako přílohu k různým masům, zkusila jsem je plnit špenátem, jdou použít jako náhrada tortily plněné dle vlastní fantazie. Proto jogurtové placky uvádím i v přílohách.
Kdo má rád tmavší maso a "kuře na sto způsobů" nemusí, tak jako alternativu může použít i vepřové kotlety (údajně jsou výborné!)

Suroviny:
  • 1 větší kuře (lze použít i kuřecí prsa nebo kuřecí kousky, třeba horní kuřecí stehna)
  • 1 rodinné balení bílého jogurtu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • indické koření
  • sůl

Postup:
  1. Kuře zbavíme kůže a naporcujeme.
  2. Připravíme jogurtovou marinádu.
  3. Prolisujeme česnek a nakrájíme (nejlépe nastrouháme) cibuli.
  4. Česnek a cibuli vmícháme do jogurtu, ochutíme indickým kořením a osolíme.
  5. Kousky kuřete naložíme do marinády (nejlépe přes noc).
  6. Občas kousky kuřete v marinádě obrátíme a propichujeme, aby se marináda co nejvíce nasákla.
  7. Kuře vyjmeme z marinády a na pekáči nepřikryté pečeme cca 1/2 hodiny.
  8. Zbylou marinádu prohřejeme, do vzniklé omáčky lze dle vlastní fantazie přidat houby, zelené fazolky apod.
  9. Upečené kuřecí kousky podáváme s omáčkou a jíme s přílohou - jogurtovými plackami.

Jogurtové placky: (na 4-5 placek)

Suroviny:

  • 4 vrchovaté PL bílého jogurtu
  • 1 PL másla nebo rostlinného tuku
  • 1 KL soli
  • 1/2 KL prášku do pečiva
  • 1 šálek hladké mouky

Postup:

  1. Suroviny zpracujeme v tužší, trochu lepivé těsto.
  2. Z těsta tvoříme kousky, které na pomočueném vále vyvalujeme na tenčí placky (při vyvalování obracíme a pomoučíme, aby se těsto nepřilepilo na vál).
  3. Placky na sucho opečeme na teflonové pánvi po obou stranách.
  4. Placky se podobají bramborovým plackám (patentům), jen jsou po opečení tužší.

Žádné komentáře: