úterý 1. dubna 2008

Skořicové krokantky

U tohoto vánočního cukroví jsem se opět inspirovala Veronikou, která ráda peče netradiční druhy. Recept je jednoduchý, není na něm co pokazit a prozatím se krokantky vždycky povedly (pochopitelně pokud je nespálíte).

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 250 g pískového cukru
  • 3 KL skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 65 g kandovaného ovoce
  • 75-100 g mletých mandlí
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 malé vejce na potření
  • oloupané celé mandle (nebo půlky) na zdobení

Postup:
  1. Šlehačem na nejvyšší rychlost šleháme vejce s cukrem 1-1,5 min.
  2. Snížíme rychlost a postupně zašleháme skořici, hřebíček.
  3. Vyměníme šlehací metly šlehače za hnětací.
  4. Vmícháme kandované ovoce a mandle.
  5. Prosejeme mouku a smícháme ji s práškem do pečiva.
  6. Postupně, po lžičkách, přidáváme mouku s práškem do pečiva a hněteme na střední rychlost.
  7. Hnětením vznikne husté, kompaktní těsto, které rozválíme na placku o tloušťce 3 mm.
  8. Z rozválené placky rádýlkem vykrajujeme obdélníčky.
  9. Obdélníčky klademe na plech vyložený papírem na pečení.
  10. Rozšleháme vejce a pomašlujeme obdélníčky.
  11. Do středu obdélníčků poklademe mandle (stačí půlky).
  12. Pečeme 12-15 min. při teplotě 170-200 stupňů.

Žádné komentáře: