Moje maminka, babička Boženka, říká tomuto druhu moučníku "litá buchta". Tento vskutku jednoduchý koláč je rychlý a nenáročný na
míry a váhy, což je výhodou, protože s těmi jsem zápolila již na základní škole.
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 bílý jogurt
- 1 hrnek studeného mléka
Drobenka z přiměřeného množství hrubé mouky, mletého cukru a másla
Postup:
- Do mísy dáme postupně všechny ingredience a smícháme, až vznikne řidší těsto.
- Pekáč (plech na pečení) vymažeme máslem nebo jiným tukem.
- Těsto vylijeme do vymazaného pekáče.
- Těsto poklademe libovolným sezónním ovocem - meruňky, broskve, švestky (v zimě lze použít i kompot nebo nakrouhaná jablka, která mám na zimu zavařená ve sklenicích). Nevadí, že ovoce do řídkého těsta zapadne.
- Nakonec posypeme drobenkou.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 20 minut, až začne drobenka zlátnout, nedá se přehlédnout, protože se kuchyní line libá vůně.
Žádné komentáře:
Okomentovat