čtvrtek 17. dubna 2008

Jogurtový ovocný koláč I.

Moje maminka, babička Boženka, říká tomuto druhu moučníku "litá buchta". Tento vskutku jednoduchý koláč je rychlý a nenáročný na
míry a váhy, což je výhodou, protože s těmi jsem zápolila již na základní škole.

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky

  • 3/4 hrnku moučkového cukru

  • 1/2 hrnku oleje

  • 1 vejce

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 bílý jogurt

  • 1 hrnek studeného mléka

Drobenka z přiměřeného množství hrubé mouky, mletého cukru a másla


Postup:
  1. Do mísy dáme postupně všechny ingredience a smícháme, až vznikne řidší těsto.

  2. Pekáč (plech na pečení) vymažeme máslem nebo jiným tukem.

  3. Těsto vylijeme do vymazaného pekáče.

  4. Těsto poklademe libovolným sezónním ovocem - meruňky, broskve, švestky (v zimě lze použít i kompot nebo nakrouhaná jablka, která mám na zimu zavařená ve sklenicích). Nevadí, že ovoce do řídkého těsta zapadne.

  5. Nakonec posypeme drobenkou.

  6. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 20 minut, až začne drobenka zlátnout, nedá se přehlédnout, protože se kuchyní line libá vůně.

Žádné komentáře: