úterý 1. dubna 2008

Pumprnikl

Tento recept jsem získala od Veroniky, která když Pumprnikl upekla poprvé na Vánoce, všem pro svou neotřelost tak zachutnal, že už pro mne již několik let má své nezastupitelné místo v oněch oblíbených "devatero druzích" na štědrovečerním stole.

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 PL medu
  • 2 PL mléka
  • 1 PL kakaa
  • 1 PL rumu
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 KL skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1/2 KL nového koření
  • 1 vejce na potření

Postup:
  1. Med rozehřejeme v mléce.
  2. Smícháme všechny ingredience, přidáme rozehřátý med a zpracujeme tužší těsto (přibližně jako na perníčky).
  3. Těsto necháme 24 hodin odpočinout.
  4. Rozválíme a tvoříme válečky široké 8 cm (já vyválím plát o tloušťce cca 8 mm a rádýlkem nakrájím delší pruhy).
  5. Pruhy těsta potřeme povidly.
  6. Na povidly potřené pruhy (válečky) poklademe půlky vlašských ořechů.
  7. Pruhy zabalíme do válečků (konce dobře přitlačíme, aby se při pečení neodchlíply).
  8. Zabalené válečky potřeme (pomašlujeme) vajíčkem.
  9. Pečeme cca 30 minut ve středně vyhřáté troubě.
  10. Po upečení uložíme a před podáváním krájíme na tenké nářezy (nepokrájíme vše, ale vždy až před podáváním, aby nářez neosychal).

Žádné komentáře: