středa 9. dubna 2008

Drůbeží prsa se zázvorem

Použití surovin pro tuto krmi je značně flexibilní. Míra v Líbeznicích nám ji připravil z kachních prsíček, ale vzhledem k tomu, že někdy pro obměnu používá také krůtí prsa, my jsme na chalupě premiérově vyzkoušeli jako základ krůtí stehenní řízky. Suroviny děda Saša se značnou dávkou flexibility použil takové, jaké jsme měli k dispozici, postup si také poněkud upravil dle svého (zázvor však naštěstí použil, jinak by to již těžko mohla být prsa se zázvorem). Pro kulináře, kteří se neradi odklánějí od autora receptu, uvádím suroviny a postup, jak je připravuje Míra, ale také jak experimentoval děda Saša. Já jsem poněkud rigorózně konzervativní, a tak bych doporučila se držet raději receptu, ale výsledek experimentu byl překvapivě velmi uspokojivý.

Ještě pro úplnost uvádím zkušenost Zlatky, ta použila jako základ maso vepřové, prý to bylo také dost dobré, takže kdo nerad opeřence, může vyzkoušet.
Doplněno o týden později:
V mražáku nám od minulého víkendu zbyly krůtí stehenní řízky, a tak jsme se pro velký úspěch rozhodli pro reprízu, ale tentokrát jsme měli k dispozici žampiony, takže jsme je dle doporučeného receptu použili a bylo to fkat ještě lepší, než minulý týden.

Suroviny:

  • 800 g krůtích prsou (lze použít též kachní či kuřecí)
  • 150 g kešu oříšků (není bezpodmínečně nutné a u přípravy kachních prsou se nedávají)
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • houby (200 g žampionů buď čerstvých nebo 1 plechovka konzervovaných)
  • (červená kapie)
  • sůl, vegeta, čili
  • olivový olej (v případě kachních prosou stačí vypečený tuk z prsou)
  • 1 balení těstovin (výborné jsou dlouhé italské nudle nebo Zlatkou osvědčené a doporučené jsou též dlouhé nudle pod značkou "Babiččiny nudle").
Postup:
  1. Krůtí či kachní prsa nakrájíme na menší plátky.
  2. U přípravy kachních prsou ořežeme nadbytečnou kůži i s tukem, kterou nakrájíme na kostičky a uděláme z toho skvělé kachní škvarky.
  3. V získaném tuku nejprve naprudko opečeme kachní plátky.
  4. V případě krůty nejprve na olivovém oleji (či jiném tuku) opražíme kešu oříšky, ty po opražení vyjmeme (my jsme kešu neměli, tak jsme se bez nich obešli).
  5. Maso je vhodné nakrájet na plátky a opéci na dostatečně rozpáleném tuku, aby se zatáhlo (děda Saša totiž nakrájel na kostky, které ihned pustily šťávu ,tu pak musel slévat a vypéct maso do tuku, a to již nebylo ono).
  6. Okořeníme solí, vegetou a čili (koření čili děda raději z dietetických důvodů vynechal, zato přidal tymián a směs koření divočina) a obalíme v solamylu.
  7. Opečené maso vyjmeme.
  8. Ve stejné pánvi opečeme na tuku cibuli, mrkev, nakrájený pórek a houby (pórek a houby jsme neměli, takže dle zásady, co nemáme, nepotřebujeme, děda tyto ingredience vynechal, ale za to přidal nakrájenou kapii, ať to má barvu).
  9. Do orestované, hotové zeleniny přidáme opražené maso (a kešu), prohřejeme a přidáme na kousíčky nakrájený zázvor.
  10. Mezitím si uvaříme těstoviny (nudle) dle doporučeného postupu.
  11. Uvařené nudle přidáme do hotové směsi a promícháme, případně dochutíme dle vlastní fantazie.

Žádné komentáře: