úterý 25. března 2008

Velikonoční nadívané kuře


Na velikonoční nedělní oběd (na boží hod) připravujeme nadívané kuře. Výhodou je, že se uspokojí i případná návštěva Když se nezkonzumuje k obědu, je možno nakrájet jako studený nářez a dát jako pohoštění koledníkům na Velikonoční pondělí. Jako hlavní jídlo s polévkou a přílohou je cca 8 slušných porcí. Tuto krmi připravuje pravidelně děda Saša, protože ten umí, na rozdíl ode mne, kuře zručně vykostit. Podává se s rýží nebo s brambory, jakou přílohu kdo preferuje.


Suroviny:

  • 1 větší kuře
  • 4 rohlíky nebo housky
  • 4 syrová vejce
  • 2 vařená vejce
  • 4 PL mléka
  • 50 g slaniny
  • 1/2 červené kapie
  • 50 g šunky
  • 50 g tvrdého sýra (např eidam)
  • hrst bylinek (kopřiva, čerstvá petrželka nebo rukola)
  • sušené italské koření
  • sůl, pepř
  • kořenící směs Aromat

Postup:

  1. Vykostíme kuře. Začíná se od prsou, která nařízneme. Vyjmeme celý hrudní skelet (seškrabováním masa), takže zůstanou kosti v křídlech a stehnech , pak maso z křídel a stehen (seškrabováním) sejmeme a konce křídel uřízneme. Kosti můžeme použít na kuřecí vývar. Tak zůstane čistý plát kuřecího masa bez kostí.
  2. Plát masa nasolíme a posypeme z obou stran kořenící směsí Aromat.
  3. Připravíme nádivku.
  4. Rohlíky nakrájíme na kolečka, navlhčíme 4 syrovými vejci rozkvedlanými v mléce. Necháme vsáknout.
  5. Přidáme rozkrájená uvařená vejce, na kostičky nakrájenou kapii, šunku, sýr a slaninu. Přidáme nasekanou petželovou nať, mladou kopřivu (rukolu, řapíkatý celer - fantazii se meze nekladou), přisolíme a přidáme 1/2 kávové lžičky kořenící směsi Aromat a špetku sušeného italského koření. Lehce připepříme. Místo italského koření, kdo má rád nádivku aromatičtější, může přidat koření dle vlastní chuti (např. provenskálské nebo bylinky - šalvěj, tymián apod.)
  6. Nádivku dáme na plát masa a kuře důkladně nití zašijeme.
  7. Vložíme do pekáče, na jehož dno jsme dali několik špějlí (aby se kůže nepřipekla na dno pekáče).
  8. Pečeme bez pokličky při 180 stupních.
  9. Mírně podléváme.
  10. Každých 20 minut kuře obrátíme, aby se rovnoměrně propeklo a přeléváme výpekem.
  11. Kuře po upečení má tmavě zlatou barvu. Celková doba pečení je cca 1 hodinu.
  12. Krájíme ostrým nožem jako nářez.

Doporučená příloha:

Rýže, brambory v jakékoliv úpravě nebo v případě studeného nářezu jen chléb.

Žádné komentáře: