Na velikonoční nedělní oběd (na boží hod) připravujeme nadívané kuře. Výhodou je, že se uspokojí i případná návštěva Když se nezkonzumuje k obědu, je možno nakrájet jako studený nářez a dát jako pohoštění koledníkům na Velikonoční pondělí. Jako hlavní jídlo s polévkou a přílohou je cca 8 slušných porcí. Tuto krmi připravuje pravidelně děda Saša, protože ten umí, na rozdíl ode mne, kuře zručně vykostit. Podává se s rýží nebo s brambory, jakou přílohu kdo preferuje.
Suroviny:
- 1 větší kuře
- 4 rohlíky nebo housky
- 4 syrová vejce
- 2 vařená vejce
- 4 PL mléka
- 50 g slaniny
- 1/2 červené kapie
- 50 g šunky
- 50 g tvrdého sýra (např eidam)
- hrst bylinek (kopřiva, čerstvá petrželka nebo rukola)
- sušené italské koření
- sůl, pepř
- kořenící směs Aromat
Postup:
- Vykostíme kuře. Začíná se od prsou, která nařízneme. Vyjmeme celý hrudní skelet (seškrabováním masa), takže zůstanou kosti v křídlech a stehnech , pak maso z křídel a stehen (seškrabováním) sejmeme a konce křídel uřízneme. Kosti můžeme použít na kuřecí vývar. Tak zůstane čistý plát kuřecího masa bez kostí.
- Plát masa nasolíme a posypeme z obou stran kořenící směsí Aromat.
- Připravíme nádivku.
- Rohlíky nakrájíme na kolečka, navlhčíme 4 syrovými vejci rozkvedlanými v mléce. Necháme vsáknout.
- Přidáme rozkrájená uvařená vejce, na kostičky nakrájenou kapii, šunku, sýr a slaninu. Přidáme nasekanou petželovou nať, mladou kopřivu (rukolu, řapíkatý celer - fantazii se meze nekladou), přisolíme a přidáme 1/2 kávové lžičky kořenící směsi Aromat a špetku sušeného italského koření. Lehce připepříme. Místo italského koření, kdo má rád nádivku aromatičtější, může přidat koření dle vlastní chuti (např. provenskálské nebo bylinky - šalvěj, tymián apod.)
- Nádivku dáme na plát masa a kuře důkladně nití zašijeme.
- Vložíme do pekáče, na jehož dno jsme dali několik špějlí (aby se kůže nepřipekla na dno pekáče).
- Pečeme bez pokličky při 180 stupních.
- Mírně podléváme.
- Každých 20 minut kuře obrátíme, aby se rovnoměrně propeklo a přeléváme výpekem.
- Kuře po upečení má tmavě zlatou barvu. Celková doba pečení je cca 1 hodinu.
- Krájíme ostrým nožem jako nářez.
Doporučená příloha:
Rýže, brambory v jakékoliv úpravě nebo v případě studeného nářezu jen chléb.
Žádné komentáře:
Okomentovat