úterý 25. března 2008

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek, který pravidelně zhotovuji na velikonoční neděli, má tu výhodu, že postup není náročný, zvládne jej i méně zručná "pekařka" a bez problémů se vyndává z formy a vydrží vláčný i několik dní.

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 PL rumu
  • 6 PL mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 prášky do pečiva
  • citronová kůra
  • sůl

Postup:

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem. Přidáme celá vejce a tvaroh. Přidáme rum, mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a umícháme hmotu.
  2. Do tvarohové hmoty postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a na vále dobře propracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout.
  3. Formu beránka vymažeme důkladně máslem (nebo jiným tukem) a vysypeme hrubou moukou.
  4. Těsto rovnoměrně napěchujeme do formy, aby byla zaplněna též ouška a čumáček.
  5. Dáme do dobře rozehřáte trouby a pečeme v horké troubě 10 minut, pak příkon tepla zmírníme a pečeme dalších 50 minut. Celková doba pečení je tedy cca 1 hodinu.
  6. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout.
  7. Vrchní díl formy by se měl bez problémů sejmout. U spodního dílu formy opatrně nožem upečeného beránka (měl by mít hnědězlatavou barvu) oddělíme od okrajů a nejlépe s pomocí podnosu (aby se beránek nerozlomil) vyklopíme.
  8. Beránka dáme na podnos nebo oválný talíř, bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem a pomocí párátek připevníme rozinky jako oči. a čumáček. Namísto pocukrování je možno polít beránka cukrovou nebo čokoládovou polevou (údajně vydrží déle vláčný) nebo jen čokoládovou polevou ozdobíme).
  9. Nakonec uvážeme beránkovi mašli a dáme na sváteční stůl.

Žádné komentáře: