Velikonoční beránek, který pravidelně zhotovuji na velikonoční neděli, má tu výhodu, že postup není náročný, zvládne jej i méně zručná "pekařka" a bez problémů se vyndává z formy a vydrží vláčný i několik dní.
Suroviny:
- 250 g tvarohu
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 PL rumu
- 6 PL mléka
- 1 vanilkový cukr
- 2 prášky do pečiva
- citronová kůra
- sůl
Postup:
- Změklé máslo utřeme s cukrem. Přidáme celá vejce a tvaroh. Přidáme rum, mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a umícháme hmotu.
- Do tvarohové hmoty postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a na vále dobře propracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout.
- Formu beránka vymažeme důkladně máslem (nebo jiným tukem) a vysypeme hrubou moukou.
- Těsto rovnoměrně napěchujeme do formy, aby byla zaplněna též ouška a čumáček.
- Dáme do dobře rozehřáte trouby a pečeme v horké troubě 10 minut, pak příkon tepla zmírníme a pečeme dalších 50 minut. Celková doba pečení je tedy cca 1 hodinu.
- Po upečení vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout.
- Vrchní díl formy by se měl bez problémů sejmout. U spodního dílu formy opatrně nožem upečeného beránka (měl by mít hnědězlatavou barvu) oddělíme od okrajů a nejlépe s pomocí podnosu (aby se beránek nerozlomil) vyklopíme.
- Beránka dáme na podnos nebo oválný talíř, bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem a pomocí párátek připevníme rozinky jako oči. a čumáček. Namísto pocukrování je možno polít beránka cukrovou nebo čokoládovou polevou (údajně vydrží déle vláčný) nebo jen čokoládovou polevou ozdobíme).
- Nakonec uvážeme beránkovi mašli a dáme na sváteční stůl.
Žádné komentáře:
Okomentovat