pondělí 10. března 2008

Ruský boršč

Při přípravě boršče jsem se inspirovala pokyny babičky (prababičky) Niny , jak se vaří v jejím rodném Vitěpsku a receptem z pořadu Kluci v akci (ten je však vzhledem k surovinám - kližce, vepřové pleci a hovězí přední - poměrně nákladný). Já s dědečkem Sašou (chlapi to umí vždycky lépe), jsme použili jen hovězí přední s kostí. Podle babičky Niny lze použít jakékoliv maso, případně i uzené, jen aby byl vývar dostatečně silný (proto raději s kostí). Prý jde vařit i bez masa, ale do takové hmotné nouze se snad nikdy nedostaneme. Místo hlávkového zelí je možno použít i kysané zelí, i v Rusku se příprava liší podle krajových zvyklostí, s kysaným zelím se prý upravuje brošč moskevský (pak už nemusíme přidávat ocet nebo jen trošku). Podle následujícího receptu jsme vařili již 2x, byl moc dobrý.

Suroviny:
  • 500 g hovězího předního s kostí
  • 5 kuliček nového koření,10 kuliček pepře, 5 lístků bobkového listu
  • 1 cibule
  • 2 větší mrkve, kus celeru, petržel (cca 150 g kořenové zeleniny ve stejném poměru)
  • 150 g hlávkového zelí, lze použít i kysané
  • 1 velká brambora
  • 2 ks vařené červené řepy (větší)
  • 1 konzerva (400 g krájených rajčat), lze nahradit kečupem nebo protlakem
  • 100 g slaniny
  • 2 PL sladké mleté papriky
  • 1 citron (nebo vinný ocet)
  • 1 kysaná smetana
  • sůl
  • pepř

Postup:
  1. Maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody, cca 2,5 l, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme táhnout (mírně pobublávat) asi dvě hodiny. Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu.
  2. Slaninu a zeleninu nakrájíme na kostičky.Slaninu orestujeme, jakmile pustí tuk, přidáme zeleninu, orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou (nebo případně rajský protlak či kečup), ochutíme mletou paprikou a restujeme.
  3. Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou nebo trochou octa.
  4. Červená řepa se podle rady babičky Niny vaří s octem, aby neztratila barvu.
  5. Pokud vaříme boršče větší množství na více dní (druhý a třetí den je nejlepší), nepřidáváme bramboru, aby nezkysl.
  6. Boršč podáváme s kysanou smetanou a chlebem.

4 komentáře:

PUCEZHODOSHA řekl(a)...

Milá babičko,
s Vojtou jsme ti vybrali nový vzhled těchto stránek a už se těšíme na další recepty.

Lukáš a Vojta

Anonymní řekl(a)...

Zajímavý recept, vyzkouším :)

Anonymní řekl(a)...

Díky za recept na Boršč - již jej vařím! ... a hodně vitality milá "babičko" :-)

Anonymní řekl(a)...

Díky za recept,zkombinovala jsem tento recept a recept od Kluci v akci-je skoro totožný,ale "kluci"restují zeleninu na špeku,nebo slanině,pak vše vloží do vývaru.Zde se mi zdá lepší nápad,že se vaří řepa s octem,aby nestratila barvu!Zdravím a jsem zvědavá na další krajové speciality!M