středa 12. března 2008

Hranolky z kapříka

Minulý víkend jsme očekávali návštěvu sousedů na chalupě spojenou s oslavou našich již dávno proběhlých narozenin, a tak jsem se s dědou Sašou byla nucena zabývat myšlenkou, čím návštěvu nakrmit, aby to bylo neotřelé, bylo toho dost a bylo již vyzkoušeno. Protože nám od vánoc hybernoval v tůňce pod chalupou kapr (skutečně živý!!!), napadlo mne připravit tohoto milovaného kapříka z Jindřichohradecka tak trochu na třeboňský způsob. Recept byl již odzkoušen Lukášem, který loňské jaro takto kapra na chalupě připravil, tudíž jsem použila jeho technologii kombinovanou s doporučeným postupem mých oblíbených kuchařů Kluci v akci.

Suroviny:

  • 800 g filetů z kapra
  • 1 - 2 citrony (dle množství filetů)
  • 3 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • sladká sojová omáčka
  • pár kapek chilli omáčky
  • sůl,pepř
  • 200 g hladké mouky na obalování
  • sladká mletá paprika
  • olej na smažení

Postup:

  1. Kapra vykostíme a z filetů nakrájíme nudličky ve velikosti větších hranolků (cca 2 cm x 7 cm). /Po vyfiletování zbyla z ryby hlava a jikry (kapřík byl jikernáč), a tak byly suroviny i na rybí polévku, kterou popisuji v polévkách/.
  2. Vymačkáme šťávu z citronu a hranolky na půl hodiny naložíme do citronové šťávy , aby se rozpustily i drobné rybí kůstky.
  3. Z vajec, drceného česneku, sojové omáčky, chilli, soli , pepře a papriky vymícháme těstíčko, do kterého hranolky naložíme alespoň na dvě hodiny.
  4. Poté kapra vyjmeme a necháme okapat.
  5. Do mouky přidáme papriku a v této moučné směsi obalíme hranolky.
  6. Hranolky pak smažíme v rozpáleném oleji (nejlépe ve fritovacím hrnci) dozlatova.
  7. Vzhledem k tomu, že je třeba pamatovat i na šetřící dietu, kterou musím držet a pikantní těstíčko by mohlo být problémem (také je třeba pamatovat i na strávníky děti) část těstíčka děda, který se vaření tradičně ujal, připravil méně pikantní a pak obalil hranolky ve strouhance a poté smažil.

V trojobalu smažené hranolky byly křupavější, v těstíčku sice jemné, ale příliš se zaneřádil olej ve fritovacím hrnci. Příště uděláme marinádu z výše uvedených ingrediencí a místo těstíčka použijeme raději trojobal (do mouky papriku).

1 komentář:

PUCEZHODOSHA řekl(a)...

Pro upřesnění doplňuji jen že kapří filety se jednotlivé proužky řežou odshora (od hřbetu) dolů (k břichu). Většina kostí je totiž v kapřím mase umístěna podélně a tímto je přeříznete...