středa 21. května 2008

Svatební, sváteční koláčky (půlroční)

Tento recept je z kategorie receptů z celého světa, které mi zaslala moje kamarádka Zlatka z Břeclavi. Jeho výhodou prý je, že je lze skladovat a údajně v některých rodinách prý vy­drží i půl roku (podle toho je i název) a po celou dobu zůstá­vají křehké. Jsou však tak vynikající, že není nikdo, kdo by mohl tuto tradova­nou informaci potvrdit.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 40 g droždí
  • špetka soli
  • trocha mléka na zadělání kvásku (asi 1 dl)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička cukru krupice
  • cukr moučko­vý na obalení koláčků
  • mar­meláda jako náplň koláčků (jahodová, meruňková či jiná podle chuti, hlavně, aby byla tužší a netekla).
Postup:
  1. Do hrnečku rozdrobíme drož­dí (kvasnice), přidáme cukr kru­pici, umícháme kašičku a přidá­me vlažné mléko.
  2. Posypeme hladkou moukou a dáme kynout na teplé místo, a až se objem kvásku zvětší na dvojnásobek, je kvásek hotov.
  3. Máslo necháme na teplém místě změknout a vymícháme ho s vejci, až vznikne tužší ka­šička.
  4. Přidáme mouku promí­chanou s práškem do pečiva, sůl a nakonec vlijeme kvásek.
  5. Vypracujeme těsto - ale pozor!, tohle těsto už nesmíme nechat vykynout!
  6. Z těsta vyválíme velkou plac­ku asi 4mm vysokou a rádýl­kem nakrájíme na čtverečky o rozměrech zhruba 3x3 centi­metry.
  7. Plníme různou náplní - marmeládou, povidly, ale také třeba tvarohem s hrozinkami, mletým mákem, mletými či se­kanými ořechy - další kombinace si vymyslíme sami.
  8. Tvo­říme šátečky (rohy ohneme doprostřed a stiskneme k sobě (viz foto) a hned pečeme v hor­ké troubě na plechu pokrytém alobalem asi 20 minut.
  9. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

tak jsem to právě zkusil- jen z poloviční dávky a jsem zvědav! ...ale jistě napíšu,jak to dopadlo! :-)