Tento recept je z kategorie receptů z celého světa, které mi zaslala moje kamarádka Zlatka z Břeclavi. Jeho výhodou prý je, že je lze skladovat a údajně v některých rodinách prý vydrží i půl roku (podle toho je i název) a po celou dobu zůstávají křehké. Jsou však tak vynikající, že není nikdo, kdo by mohl tuto tradovanou informaci potvrdit.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 2 vejce
- 40 g droždí
- špetka soli
- trocha mléka na zadělání kvásku (asi 1 dl)
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička cukru krupice
- cukr moučkový na obalení koláčků
- marmeláda jako náplň koláčků (jahodová, meruňková či jiná podle chuti, hlavně, aby byla tužší a netekla).
- Do hrnečku rozdrobíme droždí (kvasnice), přidáme cukr krupici, umícháme kašičku a přidáme vlažné mléko.
- Posypeme hladkou moukou a dáme kynout na teplé místo, a až se objem kvásku zvětší na dvojnásobek, je kvásek hotov.
- Máslo necháme na teplém místě změknout a vymícháme ho s vejci, až vznikne tužší kašička.
- Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, sůl a nakonec vlijeme kvásek.
- Vypracujeme těsto - ale pozor!, tohle těsto už nesmíme nechat vykynout!
- Z těsta vyválíme velkou placku asi 4mm vysokou a rádýlkem nakrájíme na čtverečky o rozměrech zhruba 3x3 centimetry.
- Plníme různou náplní - marmeládou, povidly, ale také třeba tvarohem s hrozinkami, mletým mákem, mletými či sekanými ořechy - další kombinace si vymyslíme sami.
- Tvoříme šátečky (rohy ohneme doprostřed a stiskneme k sobě (viz foto) a hned pečeme v horké troubě na plechu pokrytém alobalem asi 20 minut.
- Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
1 komentář:
tak jsem to právě zkusil- jen z poloviční dávky a jsem zvědav! ...ale jistě napíšu,jak to dopadlo! :-)
Okomentovat