úterý 27. května 2008

Tvarohové knedlíky s jahodami a jahodovou zálivkou


Blíží se jahodová sezóna, Lukáš bude jistě hledat uplatnění pro výdobytky ze své jahodové plantáže, a tak jsem v předstihu hledala inspiraci pro recept na tvarohové knedlíky. Tento se mi podařilo získat na internetu z blogu od: Jana Konvalinková. Dnes jsem jej vyzkoušela a knedlíky byly chuťově neodolatelné, zkrátka sladká vášeň. Je to poněkud složitější varianta tvarohových knedlíčků babičky Niny, která tvoří jen tvarohové válečky bez jahodové náplně, které nakrájí na knedlíčky a polije přepuštěným máslem a jahodovou omáčkou , ale tyto jsou ještě chutnější. Já jsem místo doporučené šlehačky zdobila zakysanou smetanou.

Suroviny:


  • 250 g čerstvých jahod
  • na ozdobu: šlehačka nebo zakysaná smetana
  • 50 g másla (nemusí být)

Omáčka:



  • 4 lžíce cukru moučky
  • 150 g jahod

Těsto:

  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • špetka soli

Postup:

  1. Do tvarohu vpracujeme mouku, strouhanku, jedno rozšlehané vejce, jemně osolíme a chvilku necháme stát.
  2. Z těsta tvoříme placičky, do kterých balíme omyté a osušené jahody. Těsto je poněkud lepivé, a proto si pomoučíme ruce a vál.
  3. Tvoříme kulaté knedlíčky.
  4. Vkládáme do vroucí vody a vaříme 5 až 8 minut. Že jsou hotové poznáte, když vyplavou nahoru.
  5. Než se knedlíky uvaří, rozmixujeme jahody s moučkovým cukrem na hladkou kaši.
  6. Knedlíky podáváme polévané jahodovou zálivkou a ozdobené šlehačkou, já jsem vylepšila politím přepuštěným máslem a místo šlehačky ozdobila zakysanou smetanou.

Žádné komentáře: