Inspiraci pro tento recept jsme našla na internetu na http://www.mamincinyrecepty.cz/ , když jsem si lámala hlavu, co budu vařit na chalupě, kde jsme hostili obě babičky (brokolice byla v akci, no nekupte to!). Přestože při vybalování nákupu se babička Boženka při pohledu na brokolici zatvářila poněkud kysele a neodpustila si poznámku, že brokolici nerada, po dohotovení této krmě si ještě jednu porci přidala a obě babičky chválily a chválily. Sama musím říci, že není brokolice jídlo, které bych nadmíru ve svém jídelníčku preferovala, ale výsledek byl až překvapivě dobrý.
Suroviny:
- 1 ks brokolice
- 200 g jemných nebo kuřecích párků
- 200 g nivy
- 200 g tvrdého sýra
- 1 cibule
- sůl, pepř
- 1 žloutek
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- asi 250 ml mléka
- kousek másla nebo hery na vymazání
- Brokolici rozkrájíme na menší kousky, vložíme do vařící osolené vody a asi 5 minut povaříme.
- Zcedíme a propláchneme studenou vodou.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, párky na kolečka.
- Oba sýry nastrouháme.
- V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a za stálého míchání uvaříme bešamel.
- Přidáme do něho asi 2/3 tvrdého sýra a mícháme, dokud se úplně neroztaví. Bešamel osolíme a opepříme a až není vařící, vmícháme žloutek.
- Zapékací misku nebo pekáček vymažeme tukem, a urovanáme do něj na kousky nakrájenou brokolici.
- Posypeme pokrájenou cibulí, na ni navrstvíme párky a zasypeme nivou.
- Nakonec přelijeme bešamelem.
- Povrch posypeme zbytkem tvrdého sýra a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C.
- Pečeme do zezlátnutí povrchu asi 40 minut.
- Podáváme s vařenými bramborami.