čtvrtek 5. června 2008

Brokolice zapečená se sýrem

Inspiraci pro tento recept jsme našla na internetu na http://www.mamincinyrecepty.cz/ , když jsem si lámala hlavu, co budu vařit na chalupě, kde jsme hostili obě babičky (brokolice byla v akci, no nekupte to!). Přestože při vybalování nákupu se babička Boženka při pohledu na brokolici zatvářila poněkud kysele a neodpustila si poznámku, že brokolici nerada, po dohotovení této krmě si ještě jednu porci přidala a obě babičky chválily a chválily. Sama musím říci, že není brokolice jídlo, které bych nadmíru ve svém jídelníčku preferovala, ale výsledek byl až překvapivě dobrý.


Suroviny:

  • 1 ks brokolice
  • 200 g jemných nebo kuřecích párků
  • 200 g nivy
  • 200 g tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • asi 250 ml mléka
  • kousek másla nebo hery na vymazání
Postup:

  1. Brokolici rozkrájíme na menší kousky, vložíme do vařící osolené vody a asi 5 minut povaříme.
  2. Zcedíme a propláchneme studenou vodou.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, párky na kolečka.
  4. Oba sýry nastrouháme.
  5. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a za stálého míchání uvaříme bešamel.
  6. Přidáme do něho asi 2/3 tvrdého sýra a mícháme, dokud se úplně neroztaví. Bešamel osolíme a opepříme a až není vařící, vmícháme žloutek.
  7. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme tukem, a urovanáme do něj na kousky nakrájenou brokolici.
  8. Posypeme pokrájenou cibulí, na ni navrstvíme párky a zasypeme nivou.
  9. Nakonec přelijeme bešamelem.
  10. Povrch posypeme zbytkem tvrdého sýra a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C.
  11. Pečeme do zezlátnutí povrchu asi 40 minut.
  12. Podáváme s vařenými bramborami.