Blíží se jahodová sezóna, Lukáš bude jistě hledat uplatnění pro výdobytky ze své jahodové plantáže, a tak jsem v předstihu hledala inspiraci pro recept na tvarohové knedlíky. Tento se mi podařilo získat na internetu z blogu od: Jana Konvalinková. Dnes jsem jej vyzkoušela a knedlíky byly chuťově neodolatelné, zkrátka sladká vášeň. Je to poněkud složitější varianta tvarohových knedlíčků babičky Niny, která tvoří jen tvarohové válečky bez jahodové náplně, které nakrájí na knedlíčky a polije přepuštěným máslem a jahodovou omáčkou , ale tyto jsou ještě chutnější. Já jsem místo doporučené šlehačky zdobila zakysanou smetanou.
Suroviny:
Suroviny:
- 250 g čerstvých jahod
- na ozdobu: šlehačka nebo zakysaná smetana
- 50 g másla (nemusí být)
Omáčka:
- 4 lžíce cukru moučky
- 150 g jahod
Těsto:
- 4 lžíce hrubé mouky
- 3 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- špetka soli
Postup:
- Do tvarohu vpracujeme mouku, strouhanku, jedno rozšlehané vejce, jemně osolíme a chvilku necháme stát.
- Z těsta tvoříme placičky, do kterých balíme omyté a osušené jahody. Těsto je poněkud lepivé, a proto si pomoučíme ruce a vál.
- Tvoříme kulaté knedlíčky.
- Vkládáme do vroucí vody a vaříme 5 až 8 minut. Že jsou hotové poznáte, když vyplavou nahoru.
- Než se knedlíky uvaří, rozmixujeme jahody s moučkovým cukrem na hladkou kaši.
- Knedlíky podáváme polévané jahodovou zálivkou a ozdobené šlehačkou, já jsem vylepšila politím přepuštěným máslem a místo šlehačky ozdobila zakysanou smetanou.